De cache van de webbrowser wissen

Als je een browser gebruikt, worden sommige websitegegevens tijdelijk op de achtergrond aan de cache toegevoegd. Hierdoor kan de browser deels bestaande gegevens uit de cache gebruiken en de website sneller laden.

Maar de cache kan, afhankelijk van je instellingen, met het verloop van tijd flink wat van je computergeheugen gebruiken. En de browser weet vaak niet dat de content van de website is bijgewerkt en laadt de verouderde bestanden uit de cache. Door de cache te wissen, los je deze fouten op en worden webpagina’s weer sneller geladen. Zo verbeter je de prestaties van je computer.

In Chrome

1. Klik op de drie stippen rechtsboven.

1. Klik op Meer hulpprogramma’s en dan op Browsegegevens wissen

kA09V00000009uXSAQ_en_US_3_0
  1. Selecteer de gewenste termijn bovenaan of kies Alles om alles te verwijderen.

1. Selecteer de vakjes naast Cookies en andere sitegegevens en Gecachete afbeeldingen en bestanden.

1. Klik op Gegevens wissen.

1. Sluit de instellingen. Alle gemaakte wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Alles is ingesteld voor je Chrome-webbrowser.

In Firefox:

1. Klik op de menuknop en selecteer Instellingen

Firefox option.jpeg
  1. Selecteer de sectie Privacy & Beveiliging

1. Ga naar het onderdeel Cookies en websitegegevens en klik op Gegevens wissen. Je ziet het dialoogvenster Gegevens wissen

Firefox 3.jpeg
  1. Maak de selectie ongedaan naast Cookies en sitegegevens

1. Selecteer het vakje naast Gebufferde webinhoud en klik op Wissen

1. Sluit de instellingen. Alle gemaakte wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Alles is ingesteld voor je Firefox-webbrowser.

In Microsoft Edge:

1. Klik op de menuknop en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge 1.jpeg
  1. Klik op Privacy, zoeken en services en blader naar Browsegegevens wissen. Klik op Kiezen wat u wilt wissen.

MS 2.jpeg
  1. Selecteer de soorten gegevens die je wilt verwijderen. We raden de gegevens aan die we in de onderstaande screenshot hebben gemarkeerd.

MS 3.jpeg
  1. Selecteer Nu wissen.

Alles is ingesteld voor je Microsoft Edge-webbrowser.

In Safari

1. Voordat je de cache handmatig kunt wissen, moet het ontwikkelaarsmenu worden ontgrendeld. Open hiervoor de browser, klik linksboven op Safari en dan op Voorkeuren

Safari 1.jpeg
  1. Klik rechtsbovenin de voorkeuren van Safari op Geavanceerd en selecteer dan onderaan Toon Ontwikkel-menu in menubalk.

1. Open Ontwikkel in de menubalk van de browser.

1. Je ziet een vervolgkeuzemenu. Selecteer Leeg caches.

Safari 2.jpeg
  1. Alles is ingesteld voor je Safari-webbrowser.

Internet Explorer 11:

Let op: Deze webbrowser is verouderd. We raden het gebruik af. Je kunt beter upgraden naar Microsoft Edge.

1. Klik op het tandwiel rechtsboven en selecteer Internetopties

1. Je ziet een nieuw venster. Op het tabblad Algemeen ga je naar de Browsegeschiedenis en klik je op Verwijderen...

1. Je ziet weer een nieuw venster. Deactiveer Websitegegevens van favorieten behouden en activeer Tijdelijke internetbestanden en Cookies. Klik tot slot op Verwijderen

Alles is ingesteld voor je Internet Explorer-webbrowser.